Auction 052 Online Auction: Judaica, Chassidut and Kabbalah – Letters and Manuscripts – Engravings and Photographs
Shechitah Polemic – Two Books by Dr. Yitzchak Dembo, and Additional Book by Rabbi Elchanan Wasserman
Opening: $150
Sold for: $200
Including buyer's premium
The description and condition report appear below in Hebrew. For information in English, please contact us at [email protected].
שלושה ספרים בעניין המלחמה של הארגונים האנטישמיים נגד השחיטה היהודית, שני ספרים מאת ד"ר יצחק דעמבא, וספר נוסף מאת רבי אלחנן ווסרמן:
● טביחת הבהמה באופנים רבים ושונים, מבוארה ומפורשה על פי יסודי חכמת הנתוח ותורת החיים, על ידי הדוקטור מעדיצין יצחק דעמבא. וילנה, דפוס האלמנה והאחים ראם, תרנ"ג 1893. חיבור הדן באופני השחיטה השונים, וביתרונות השחיטה ההלכתית על-פני השחיטה המקובלת אצל השוחטים הרוסים. הספר כולל למעשה את הרצאתו של ד"ר דעמבא בפני "חברת הרופאים בפטרבורג" ופרוטוקולים מלאים של הדיונים שנערכו בועדה זו. מלווה שני איורים: "מקום פגימת חוט השדרה ע"י הדקירה בערף הבהמה לפי "האופן הרוסי"", ו"פלח גלגלת השור שנהרג על ידי הדקירה". כרוך עם המעטפת המקורית.
● השחיטה והבדיקה, צורריהן ומגיניהן, מאת דוקטור יצחק דעמבא – כרך ראשון כולל תולדות רדיפת השחיטה, "צער בעלי חיים" בעם ישראל ובאומות העולם, הוכחות למקורה של השחיטה מן התורה, ולשמירת הבריאות שהיא מביאה. וורשא, דפוס אלכסנדר גינז, תרנ"ו 1896. ככל הנראה לא נדפסו כרכים נוספים. חסר שער ראשון וחסרים עמ' 227-257.
● דעת תורה, "א בעלייכטונג פון יעצטיגען אידישען מצב על פי דעת תורה", מאת רבי אלחנן בונם ווסרמן. [ניו יורק, ללא שם מדפיס, תרצ"ז 1937]. יידיש. התייחסות אמונית לגזרות על השחיטה היהודית בפולין.
שני ספריו של הד"ר יצחק דעמבא (דמבו), רופא בבית החולים האלכנסדרי בפטרבורג, נכתבו כחלק מהמאבק להגנה על השחיטה היהודית, כנגד נסיונות חוזרים ונשנים מצד השלטונות בארצות אירופה ומארגונים אנטישמיים שונים, של צוררי היהודים שפעלו למנוע ולאסור את מנהג השחיטה היהודית. מחקריו של דעמבא נעשו על פי דרישת החברה לצער בעלי חיים ברוסיה, והוכיחו באמצעים פיזיולוגיים ופתולוגיים שונים כי השחיטה היהודית ממעטת מאוד את צערן של הבהמות, וכי הבשר הנשחט על פי שחיטת ישראל בריא יותר לאכילה. מחקריו של דעמבא נתפרסמו ברוסית, אך תורגמו בהמשך גם לגרמנית ולאנגלית, ונודעה להם השפעה בנושא. למידע נוסף, ראה: ר' יעקב הלוי ליפשיץ, ספר זכרון יעקב, חלק שלישי, שאלת השחיטה בישראל, עמ' 209-213.
3 ספרים. גודל ומצב משתנים.
Polemics – Chassidut and Jewish Communities, Haskalah and Zionism – Books and Broadsides
Polemics – Chassidut and Jewish Communities, Haskalah and Zionism – Books and Broadsides