Auction 052 Online Auction: Judaica, Chassidut and Kabbalah – Letters and Manuscripts – Engravings and Photographs
Printed Receipt – Shomer HaChomot Kollel – Jerusalem, 1889
Opening: $100
Sold for: $1,625
Including buyer's premium
The description and condition report appear below in Hebrew. For information in English, please contact us at [email protected].
"וקראת ישועה חומותיך ושעריך תהלה" – קבלה מודפסת מאת "כולל אונגארן, מעהרן, בעהמן, עסטרייך". עם מילוי פרטים בכתב-יד, חותמת (בצורת חתימות ידיהם) של הממונים: רבי "דוד יולוס מגרעזאוויץ" ורבי "משה נחום וואלענשטיין", וחותמת הכולל: "כולל שומרי החומות בציון וירושלם, ובארצות החיים הקדושים תוב"ב". ירושלים, תרמ"ט [1889].
אישור על קבלת הכסף שנידב ע"י הנדיב "הקצין היקר הנכבד כהר"ר משה כהן". הכסף נתקבל באמצעות הצדיק רבי נפתלי הירצקא אב"ד ראצפערט, והגיע לירושלים אל מוסדות ה"כולל" ("הגיע אל הקודש פנימה").
תודה וברכה לנדיב על התרומה שהייתה "למחית נפשות יקרות המסתופפים בחצרות אלוהינו – ברוכים אתם לה' על גודל חסדיכם, כל על להבא לא יסור פרי צדקתכם מאת אחיכם שוכני הר הק'... ואנחנו על משמרתינו נעמוד להעתיר עבור שלומכם והצלחתכם כל הימים אצל מ"מ כותל המערבי וקבורת רחל אמנו...".
הגאון רבי משה נחום וולנשטיין ראב"ד ירושלים (תר"א-תרפ"ב), תלמידם של ה"כתב סופר" ורבי אהרן דוד דייטש בעל ה"גורן דוד". נסמך לרבנות מה"כתב סופר". בנו של הגאון רבי מאיר וולנשטיין אב"ד בעזא שהיה מחשובי הרבנים בהונגריה. בשנת תרכ"ד עלה לארץ ישראל והתיישב בירושלים, שם נישא לבתו של רבי שמעון דייטש (מתלמידי ה"חתם סופר"). עם עלותו של המהרי"ל דיסקין לירושלים, זכה רבי משה נחום להיות ממקורביו ותלמידיו שומעי לקחו של המהרי"ל דיסקין ומחבורת גדולי הלמדנים בירושלים אשר למדו תורה מפיו. בשנת תרס"ג התמנה לדיין בבית הדין של רבי שמואל סלנט בירושלים, ובשנת תרס"ח התמנה לראב"ד. לאחר פטירת רבי שמואל סלנט לא נבחר רב ראשי לעיר הקודש ירושלים, ובמשך יותר מעשר שנים שימש בפועל כמנהיגה של היהדות החרדית בעיר ומייצגה כלפי השלטונות. בשנת תר"פ כשהוקם בית הדין של "העדה החרדית", עבר רבי משה נחום לכהן בו כראב"ד, לצדו של רעו רבי יוסף חיים זוננפלד שכיהן כגאב"ד. חלק מספר תשובותיו בהלכה, נדפסו בספר "בני משה" (ירושלים, תש"ן).
הממונה רבי דוד ב"ר חיים צבי יולוס (נפטר שבט תרנ"ב), חתנו של הגאון רבי אברהם שאג מקויברסדורף. למד אצל חותנו ובישיבת רבי דוד שיק אב"ד טוקאי ואצל המהר"ם שיק.
[1] דף, 15 ס"מ. מצב טוב. מעט כתמים. סימני קיפול וקמטים קלים.
אינה מופיעה אצל ש' הלוי, ברשומות הביבליוגרפיות בספרה "ספרי ירושלים הראשונים".
Jerusalem and Eretz Israel – Letters, Documents and Certificates
Jerusalem and Eretz Israel – Letters, Documents and Certificates