Auction 052 Online Auction: Judaica, Chassidut and Kabbalah – Letters and Manuscripts – Engravings and Photographs
Ner Yisrael by the Maggid of Kozhnitz – Lviv, Circa 1840s – First Edition – Segulah for Protection
Opening: $200
Sold for: $550
Including buyer's premium
The description and condition report appear below in Hebrew. For information in English, please contact us at [email protected]
ספר נר ישראל, מאת הגה"ק רבי ישראל הופשטיין – המגיד מקוז'ניץ, פירוש "נפלא בחידושי תורה ורזין עלאין" על ספר "ליקוטי רב האי גאון – סודות עמוקות ונוראים על שם מ"ב", עם חידושים וליקוטים מ"היהודי הקדוש" מפשיסחא ומה"בעל שם טוב", ו"ליקוטים" מרבי פנחס מקוריץ. "ווילנא" [לבוב (למברג)?, תר"ב-תרי"ב בקירוב]. מהדורה ראשונה של הפירוש "נר ישראל" מהמגיד מקוז'ניץ.
בספר שלפנינו נדפסו שני חיבורים שנדפסו קודם לכן בוורשא (תקנ"ח) בעידוד המגיד מקוז'ניץ: "ליקוטי רב האי גאון", מאת רבי משה מבורגוש (מגדולי מקובלי ספרד במאה ה-12), ו"שער השמים", המיוחס לרבי יוסף גיקטיליא (אך לאמיתו של דבר הוא החלק השני של החיבור "ספר העיון לרב חמאי גאון"). במהדורה זו נוסף עליהם לראשונה פירוש עיוני עמוק, "נר ישראל", מאת המגיד מקוז'ניץ. כמו כן, נדפסו כאן לראשונה גם "ח"ן כללים" בחכמת הקבלה, מאת המגיד מקוז'ניץ.
חיבוריו של המגיד מקוז'ניץ עוסקים בביאור קבלת הגאונים הקדומה, בשילוב כתבי האר"י ויסודות תורת החסידות, כתובים בקיצור וברמזים, והם קשים להבנה ועמוקים.
ה"דברי חיים" מצאנז כתב בהסכמתו לספר "עבודת ישראל" למגיד מקוז'ניץ: "לפי דעתי, אין בדורינו מי שישיג חכמתו". האדמו"ר רבי אלימלך מגרודז'יסק כותב על חיבורי המגיד מקוז'ניץ: "כל דבריו הקדושים סתומים, ולאו כל מוחא סביל דא להבין קצת דקצת מדבריו הקדושים, המרומזים בסודי סודות גבוה מעל גבוה". המקובל רבי עמרם אופמן שליט"א כתב סדרת חיבורים לפרש חיבורים אלו; בהקדמתו לפירושו "פתילת הנר" (פירוש על "נר ישראל") הוא כותב שהספר שלפנינו הוא "סגולה לשמירה, באשר ידוע ששם מ"ב הוא מסוגל לשמירה".
בדף [2] נדפסו מספר חידושי-תורה של "היהודי הקדוש" מפשיסחא על פרק "המפקיד": "אמר המביא לביהד"פ, הן הובא לפני בפקודת הרב... החסיד המפורסם מ"ו נחמיה נ"י, מעט מזעיר מחידושי גפ"ת מאביו הגאון הקדוש החריף בנגלה ובנסתר מ"ו יעקב יצחק זצ"ל הנקרא 'יהודי' מפשיסחוב....". המו"ל מסביר את הסיבה להדפסת הדברים, כתשובה לפולמוס רבנים בפולין נגד החסידים: "...וגם אמרתי להראות את רבני זמננו מחברי ספרים, אשר ידמו בנפשם כי להם לבדם מו"מ של הלכה ובזאת מתנשאים על חסידי וצדיקי הזמן. ע"כ הצגתי להם עלה לדוגמא מהחסיד הצדיק הנ"ל... ומי בין רבני זמנינו זה יפלפל בהלכה כאיש יהודי הלזה זללה"ה וזי"ע".
בסוף הספר נדפסה העתקה מכתב-יד הבעש"ט, ובו סדר חניכה של בית קברות חדש ("אם צריכין להוסיף על בית הקברות"), וכן "ליקוטים מהרב ר' פנחס מקוריץ", ובו 130 סעיפים.
בדף השער, חותמות רבי "נטע שלמה גרין, בעה"ק ירושלים"; חתימות רבי "ישראל יוסף הכהן".
[2], כד דף. 24 ס"מ. מצב בינוני. כתמים, בהם כתמים כהים. קרעים וקרעים חסרים קטנים, עם פגיעה קלה בטקסט בדף האחרון. סימני עש, עם פגיעות מעטות בטקסט. חותמות. חותמת מחוקה עם פגיעה (משוקמת) במרכז דף השער. כריכה חדשה.
Chassidic Books
Chassidic Books